MAŠINA ZA USEJAVANJE SEMENA U КONTEJNERE - INOVACIJA PROFESORA I STUDENATA MEHATRONIКE FAКULTETA TEHNIČКIH NAUКA U ČAČКU

MAŠINA ZA USEJAVANJE SEMENA U КONTEJNERE - INOVACIJA PROFESORA I STUDENATA MEHATRONIКE FAКULTETA TEHNIČКIH NAUКA U ČAČКU

Fakultet tehničkih nauka u Čačku je postao pravi rasadnik kvalitetnih visoko obrazovanih kadrova neophodnih domaćoj privredi. Zahvaljujući posvećenom radu profesora, diplomirani  studenti ove visokoobrazovne ustanove nakon završenih studija  vrlo brzo pronalaze zaposlenje. Кoliko su naučno-istraživački rad  i praktična iskustva bitna za sticanje neophodnih znanja i veština, najbolje pokazuju inovacije koje se radjaju u laboratorijama ovog fakulteta. 

Redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku dr Srećko Ćurčić, zajedno sa asistentima i studentima mehatronike, svakodnevno radi na osmišljavanju savremenih mašina i uređaja koji u značajnoj meri mogu da unaprede proces rada u različitim oblastima. Stečena teoretska znanja pretočena u dobra inovativna rešenja nalaze primenu u automatizaciji industrije, kao i svakodnevnom životu, olakšavajući naporan rad u različitim delatnostima i to sa izuzetno visokim učinkom. Jedno od najsavremenijih rešenja, iznedreno u laboratoriji ove prestižne čačanske visokoobrazovne ustanove, koje značajno umanjuje količinu manuelnog rada u oblasti proizvodnje rasada jeste i mašina za automatsko usejavanje cveća i povrća u kontejnere. Ona sa velikom preciznošću sadi i najsitnije semenke cveća ili povrtarskih kultura, što dovodi do smanjnja broja angažovanih radnika i donosi velike uštede utrošenog vremena u povrtarskoj proizvodnji.

Prof. dr Srećko Ćurčić

NAUČNO-ISTAŽIVAČКI RAD - STALNA MISIJA FAКULTETA

Fakultet tehničkih nauka u Čačku evoluirao je u jednu od najistaknutijih naučno-istraživačkih institucija u zapadnom delu Srbije. Shodno tome, postao je važan centar za sticanje i unapređenje znanja, dizajn, inovacije i primenu savremenih tehničkih dostignuća, pa samim tim i jedan od važnih faktora ubrzanog ekonomskog razvoja čitavog regiona.

- Težimo da u nastavnom procesu svake godine nešto inoviramo sa stanovišta aktuelnih tehnologija i potrebnih znanja koje naši studenti treba da steknu, kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Zadatak profesora našeg fakulteta je da se bave nastavnim procesima, naučno - istraživačkim radom i transferom znanja. Sve te aktivnosti su podjednako važne i čine jednu celinu, jer naš cilj je obrazovanje kvalitetnih kadrova neophodnih privredi. Svojim primerom smo pokazali da možemo da školujemo stručnjake koji mogu da odgovore na najsevremenije zahteve u industriji. Zahvaljujući obrazovanju vrhunskih inženjera, naši privrednici više nemaju potrebu za angažovanjem inostranih stručnjaka koji bi pustili u rad i održavali savremene mašine. Te poslove danas uspešno obavljaju inženjeri sa diplomama našeg fakulteta - ističe prof. dr Srećko Ćurčić.

Zahvaljujući stručnim znanjima kadrova sa Fakulteta tehničkih nauka, osposobljena je laboratorija, prevashodno namenjena studentima mehatronike. U laboratoriji studenti kroz praktičan rad obavljaju ispitivanje inovativnih rešenja, a neka od njih nalaze primenu u proizvodnim procesima, kao što je to slučaj i sa mašinom za automatsko usejavanje semena cveća i drugih kultura. U radu sa studentima i asistentima, konstruisano je i više 3D štampača za izradu trodimenzionalnih objekata. Ogroman doprinos praktičnom radu u laboratoriji pružaju asistent i student doktorskih studija, inače diplomirani inženjer mehatronike, Vojislav Vujičić i saradnik iz privrede, takodja diplomac FTN, Miloš Božić, navodi prof. dr Ćurčić:

- Zahvaljujući projektu koji su finansirale medjunarodne institucije, FTN je dobio 3D štampač za edukativne svrhe. Cilj nam je bio da ugradimo intelektualni kapital u proizvod, tako da smo osmislili i napravili štampač istih karakteristika, tri puta jeftiniji nego što je na tržištu. Zapravo, upravo na takvim primerima najbolje se vidi značaj ugradnje znanja u proizvod, ali ujedno i kvalitet naših kadrova. U laboratoriji za mehatroniku nalaze se i inovativni proizvodi koji su nastali kao rezultat seminarskih, diplomskih i master radova.

Pored obrazovno-naučne delatnosti, FTN u Čačku je neprekidno razvijao i unapredjivao svoje istraživačko-razvojne potencijale. Na tom razvojnom putu, ostvarena je odlična saradnja sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, brojnim naučno-istraživačkim centrima, institutima, nacionalnim i medjunarodnim univerzitetima, kao i mnogim domaćim i inostranim preduzećima i kompanijama, što je u današnjim uslovima privredjivanja od izuzetnog značaja, jer naša privreda vapi za kvalitetnim kadrovima koji nakon završetka školovanja mogu odmah da se uključe u radne procese. Sa velikom pažnjom se osluškuju potrebe privrede, što predstavlja dragoceni izvor novih ideja i inovacija, kao što je to bio slučaj i sa mašinom za automatsko usejavanje cveća i povrća u kontejnere. Nakon dugogodišnje saradnje sa zaposlenima u "Gradskom zelenilu", prof. Ćurčić je uočio da radnici u ovom javno-komunalnom preduzeću prilikom sejanja cveća u kontejnere moraju svaku semenku da uzmu pipetom ili nekim drugim odgovarajućim uredjajem, kako bi je zasejali, što iziskuje mnogo vremena. Reč je o poslu koji nije mnogo fizički težak, ali je mukotrpan, jer je monoton i spor.

- Shvatio sam da bi ovaj proces trebalo da se automatizuje i tada se i rodila ideja za razvoj jedne jedinstvene sejalice za usejavanje semena u kontejnere - kaže prof. dr Ćurčić.

КORISNO REŠENJE I ZA POTREBE POLJOPRIVREDNIКA

Stručnjaci FTN u Čačku su tehnologiju sadnje semena u kontejnere adaptirali kompjuterskim programiranjem samog uređaja za potrebe poljoprivrednika. Preko računara se kanališe vazduh pod pritiskom ka pojedinim funkcijama - za kretanje, usisavanje i spuštanje semenki na odgovarajuće mesto. Jedino je potrebno da se stavi odgovarajući dodatak za predvidjenu kulturu, navodi prof. dr Ćurčić, a kada je reč o primeni ove mašine, već postoji veliko interesovanje potencijalnih korisnika.

- Obratilo nam se više velikih proizvodjača kornišona, paprike i drugih povrtarskih kultura, koji su tražili da se uradi reinženjering ove mašine za semena koja oni koriste u svojoj proizvodnji, što je zahtevalo modularnu izmenu nekih elemenata, odnosno mehanizama, kako bi se prilagodio pritisak i usisni prečnik na iglama koje uzimaju semenku i postavljaju je na odgovarajuću lokaciju u kontejneru. Mašina koju smo patentirali može da seje semena cveća i povrtarskih kultura velikom brzinom i preciznošću, a potrebno je svega 25 minuta za usejavanje trideset kontejnera uz minimalno učešće fizičkog rada i uštedu materijala. Poredjenja radi, da bi obavio taj obim posla na standardni način, jednom radniku bi trebao da utroši čitav dan - objašnjava prof. dr Ćurčić.

Prof. dr Srećko Ćurčić ima bogato iskustvo u struci, počev od inženjera u pogonu, konstruktora i tehnologa, a ostvario je i dobru saradnju sa privrednicima čačanskog kraja i šire. Inače, profesor Ćurčić je rukovodio i učestvovao u 20 projekta koje su finansirali privredni subjekti ili ministarstava Republike Srbije. Autor je ili koautor sedam tehničkih rešenja.

Fakultet tehničkih nauka u Čačku obrazuje buduće diplomirane i strukovne inženjere iz oblasti elektroenergetike, računarskog i softverskog inženjerstva, mehatronike, informacionih tehnologija, inženjerskog, proizvodnog i ekološkog menadžmenta, grafičke tehnike, a od ove godine školovaće i buduće inženjere informacionih tehnologija u mašinstvu. Nastavni programi su inovirani i prilagođeni najvišim obrazovnim standardima i uskladjeni sa potrebama privrede.

32102 Čačak, Srbija, Svetog Save 65
032 302 700
info@ftn.kg.ac.rs
http://ftn.kg.ac.rs