Obuka za rad na električnim vozilima

Obuka za rad na električnim vozilima

Elektrifikovana (električna i hibridna) vozila činila su 8% prodaje automobila u Evropi u prvoj polovini 2020, što je na talasu podsticaja za kupovinu otvorilo put utrostručenju njihovog tržišnog prodajnog udela ove godine, pokazuje analiza organizacije Transport & Environment (T&E). Očekuje se da će se direktna prodaja takvih vozila ove godine približno udvostručiti na milion jedinica. U Srbiji takođe raste potražnja za vozilima na električni pogon, kao i broj registrovanih takvih vozila. Podršku kupcima koji bi želeli da nabave neko od vozila sa elektromotorom pružila je i Vlada Republike Srbije, koja je početkom godine donela odluku o subvencijama i podsticajima za kupovinu ovakvih vozila.

U međuvremenu, Evropska komisija je zacrtala planove za dalje pooštravanje ograničenja emisije ugljen-dioksida iz automobila, kao deo svog predloga za postrožavanje klimatskih ciljeva EU do 2030. godine. Pored toga što ne zagađuju životnu sredinu, e-automobili su i znatno isplativiji od klasičnih benzinaca ili dizelaša, manje troše, a i jeftiniji su za servisiranje od klasičnih automobila.
ECAP centar za obuku auto-servisera je jedan od prvih u regionu koji nudi obuku za rad i servisiranje vozila na električni pogon. Održavanje i popravka električnih vozila čine sve veći segment rada auto-servisa, a pravovremeno pozicioniranje na ovom delu tržišta je sigurna investicija u skoru budućnost poslovanja.


Na obuci se radi na sistemima koji su karakteristični za električna vozila, čiji se princip rada i mogućnost dijagnostike detaljno obrađuju. Kako bi se bolje upoznao sistem, polaznici treba prvo da pohađaju obuku za rad na vozilima sa hibridnim pogonom, što je odlična uvertira u svet vozila na električni pogon. Nakon završene obuke, polaznici će biti u stanju da samostalno rešavaju probleme na visokonaponskim sistemima i komponentama, a po završetku obuke, polaznici pored redovnog ECAP sertifikata dobijaju i sertifikate za rad na visokonaponskim vozilima po važećim standardima nemačkih akreditacionih tela.
Obuka se sastoji iz teorijskog (40%) i praktičnog dela (60%). Obrađuju se sve teme vezane za vozila na električni pogon, kao što su bezbednost pri radu sa visokonaponskim sistemom, deaktiviranje i komponente sistema, punjenje baterije uz izgradnju i ugradnju, regenerativno kočenje, dijagnostika parametara električnog pogona i svi ostali elementi koji se mogu sresti kod vozila na električni pogon.
Ova obuka traje dva radna dana, a u cenu su uključeni i noćenje sa doručkom, ručak i prateća literatura, kako bi polaznici obuke imali najbolje moguće uslove pri radu.

ECAP centar za obuku auto-servisera osnovala je kompanija Ferdinand Bilstein South East Europe d.o.o. koja je od 2003. godine prisutna na domaćem tržištu rezervnih delova za putnička i komercijalna vozila kroz brendove Febi, SWAG i Blue Print. Na ovaj način se pruža podrška auto-serviserima u Srbiji i regionu i omogućava se edukacija u skladu sa aktuelnim trendovima u automobilskoj industriji sa ciljem da modernizuju i unaprede svoje poslovanje. ECAP centar u svojoj ponudi ima 23 različite obuke koje pokrivaju sve oblasti od menadžmenta radionica, preko osnova elektrike i elektronike, dijagnostike, upravljanja različitim tipovima motora, do obuke za rad na vozilima na hibridni i električni pogon.
 

Brđanska 410, Ripanj 11 232 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 8652 884; +381 65 8652 603
office@ecap.co.rs
http://ecap.co.rs