Park primenjenih znanja i veština “Spartakus”

Park primenjenih znanja i veština “Spartakus”

Mašinska škola Pančevo predstavlja verovatno najznačajniju srednjoškolsku instituciju u Srbiji kada su u pitanju nove tehnologije. Pre svega ona ima istorijsku, pionirsku ulogu u transferu ovih tehnologija. Sada već davnih 90 tih godina prošlog veka, danas tek široko rasprostranjene CAD/CAM tehnologije su prenete iz FA Utva Pančevo u školu, a odatle “rasejane” po celoj Srbiji. Od tada pa do danas škola je zadržala ulogu lidera u ovim oblastima. Šta je to što Mašinsku školu iz Pančeva izdvaја od drugih škola? 

Profesionalno vođenje koje karakteriše realani pristup u  sagledavanju i rešavanju problema, sposobnost da motiviše, sposobnost da promoviše potencijale škole, konstantna saradnja sa roditeljima, permanentna saradnja sa MPNTR, PKS, RAS-om, sposobnost ostvarivanja partnerstva sa privredom i jasno definisana vizija i strategija razvoja škole.

Kvalitetan i kreativan inženjersko nastavni kadar - Sticajem raznih okolnosti, u školi postoji znatan broj inženjera – nastavnika, sa visokim nivoom znanja i iskustva iz privrede i vrhunskim poznavanjem novih tehnologija, spremnih da svoja znanja primene i podele sa drugima.

Vrhunska didaktička oprema i strateške tehnologije (CAD/CAM, mehatronika, robotika. 3D štampa) - Škola je opremljena sa 2 kabineta za CNC tehnologiju (Emco), 3 kabineta za mehatroniku i robotiku, 5 kabineta za informatiku i kabinetom za razvoj.

Specifične aktivnosti - Pre svega sačinjen je ozbiljan razvojni plan sa precizno definisanim načinom rešavanja problema. Kvalitet i funkcionalnost znanja učenika su stavljeni u prvi plan. U cilju povećanja nivoa konkurentnosti učenika, u školi je razvijen poseban koncept učenja, učenje na realnim inženjerskim zadacima (projektima) što je dovelo do kreativnog angažovanja nastavnika i učenika, projekata koji su se nizali i jedinstvenog marketinga. Prisutnost u medijima, na sajmovima obrazovanja i forumima, tokom cele godine, su doprineli da potencijali škole i obrazovnih profila budu prezentovani na upečatljiv način.

Projekti - Rad na projektima predstavlja jedinstven put da se oslobodi stvaralački duh i motivišu nastavnici i učenici. Svaki projekat okuplja najiskusnije inženjere, mlađe natavnike željne da nadomeste nedostatak inženjerskog iskustva i što je najvažnije, učenike. Projekti su poligon za primenu CAD/CAM tehnologija na visokom nivou. Učenici škole postaju akteri najmodernijeg načina projektovanja što se možda najbolje ogleda u primeni  3D štampe. Radi se o procesu interaktivnog projektovanja i iteracijama između fleksibilnog 3D modela i urađenih delova na 3D štampaču. Najveću benefit, dobijaju učenici. Ono što bi uspeli da urade pomoću tako stečenih znanja i veština, postajalo bi opipljivo, stvarno, primenljivo. Jedan od primera je i izrada preko 2000  kom Vizira koji su, od početka vanrednog stanja uslovljenog pandemijom Covid 19, pa sve do danas, izrađivani i poklanjani insitucijama kojima su bili neophodni kao i gradjanstvu.

“Spartakus” - Svi realizovani projekti i napredne tehnologije kojima se škola bavi, zaokruženi su u jedinstvenu obrazovnu celinu – Park primenljivih znanja i veština “Spartakus”. Na ovaj način, škola se priključila familiji naučnih parkova Srbije, i postala otvorena učionica za sve poštovaoce nauke, tehnike, kreativnosti, preduzetništva i inovacija, iz cele Srbije.

U parku Spartakus možete naići na biciklofon, sportske trenažere, vetroturbinu, Školsku zelenu elektranu Vetrosol, retrofit CNC glodalice, 3D štampač velikog gabarita, jedinstven u Srbiji.

 

 

Koncentracija savremenih tehnologija, visokog nivoa inženjerskih znanja, kreativnosti i inovativnosti, preduzetničkog duha i razvojne vizije menadžmenta, dovela je do nove dimenzije, posebno marketinga škole.

Ovakav način primene savremenih tehnologija je prevazišao nivo rada u mnogim kompanijama iz okruženja i škola je prerasla u tehnološki svetionik, tj. centar novih tehnologija od značaja za razvoj privrede grada i regiona. Svaki ovakav projekat, sem edukacione uloge, demonstrira primenljivost znanja i veština koja se stiču u školi. Takođe, svaki prototip ima potencijal, da se nađe na proizvodnim trakama preduzetnika, ili da postane serijski proizvod školske radionice.

26000 Pančevo, Srbija
Tel: 013/316-396; 013/335-106 Fax: 013/314-024
office@masinska.edu.rs
http://masinska.edu.rs