STRUČNA PRAKSA NA DRUMSKOM SAOBRAĆAJU JE NADOGRADNJA ZNANJA, DRUŽENJE ALI I MNOGO VIŠE OD TOGA

STRUČNA PRAKSA NA DRUMSKOM SAOBRAĆAJU JE NADOGRADNJA ZNANJA, DRUŽENJE ALI I MNOGO VIŠE OD TOGA

Studijski program Drumski saobraćaj na odseku Trstenik Akademije strukovnih studija Šumadija je jedan od omiljenih izbora mlade generacije za nastavak školovanja nakon završene srednje škole. Brucoši na ovaj studijski program pristižu iz preko tridesetak opština u Srbiji. Po njihovom mišljenju, upravo to što stiču znanja neophodna tržištu rada u prijatnoj atmosferi je razlog zašto se odlučuju za upis baš ovog studijskog programa.

Za izvođenje nastave iz uže stručnih predmeta postoji laboratorija opremljena modernim softverima koji pripremaju mlade da rade na velikom broju poslova u privredi, kao što su:

  • Predavač teorijske obuke u autoškolama,
  • Dijagnostika na vozilima,
  • Špediterski poslovi,
  • Organizacija prevoza robe i putnika,
  • Regulisanje saobraćaja,
  • Veštačenje saobraćajnih nezgoda itd.

Naravno, tu je i nezaobilazna stručna praksa sa terenskim istraživanjem. Upravo se ovih dana realizuje praktična nastava u centralnom području  grada Trstenika, u koju je uključeno 49 studenata. Praksa traje 7 dana, a studenti se bave brojanjem učesnika u saobraćaju i prikupljanjem podataka koji su neophodni za sprovođenje raznih analiza vezanih za problematiku savremenog drumskog saobraćaja. Ovo je inače i deo plana Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Trstenik, čiji su članovi profesori zaposleni na odseku.

Za realizaciju prakse, studenti su u potpunosti opremljeni – svako dobija kapu, prsluk, akreditiv sa imenom i prezimenom i fasciklu sa tabelama za popunjavanje. Rade po grupama, i po smenama, od 06 – 22 časa na nekoliko lokacija u gradu. Studentima je ovo jedna od omiljenih aktivnosti, jer pored sticanja znanja, tu je i druženje, a građani Trstenika vrlo blagonaklono gledaju na njih i dešava se često da dobiju osveženje, po neki slatkiš, anegdotu iz saobraćaja. Sasvim je jasno da je Trstenik mali grad, ali sa velikom dušom, a Odsek Trstenik je značajan deo tog miljea.

 

R.Krstića 19 37240 Trstenik
037/ 714 121 037/ 711 479
studentska.sluzbats@asss.edu.rs
http://vtmsts.edu.ras