STUDIRAJ U MALOM GRADU, NA ODSEKU TRSTENIK ASSŠ JER SI TU TI VAŽAN!

STUDIRAJ U MALOM GRADU, NA ODSEKU TRSTENIK ASSŠ JER SI TU TI VAŽAN!

Odsek Trstenik je, kao visokoškolska institucija,  od 2019 godin,  odlukom Vlade Republike Srbije, postala članica Akademije strukovnih studija Šumadija. Iza nas je tradicija od preko 59 godina, a koreni sežu u davnu 1962. godinu, kada je odlukom tadašnje Vlade Savezne Republike Jugoslavije osnovana Viša tehnička mašinska škola Trstenik, pre svega zbog potrebe školovanja inženjerskog kadra za potrebe razvoja rasinskog okruga. Vrlo brzo je tržište prepoznalo kvalitet kadrova koje je proizvodila Viša tehnička  iz Trstenika, pa su i sama Viša tehnička i grad Trstenik postali stecište mnogih mladih ljudi širom stare Jugoslavije, koji su ovde dolazili po preko potrebno znanje za započinjanje svojih karijera.

Prilagođavajući se potrebama i zahtevima tržišta, prihvatajući izazov Bolonjskog procesa, viša tehnička je 2007. godine prerasla u Visoku tehničku mašinsku školu strukovnih studija Trstenik, akreditujući trogodišnje osnovne strukovne studije. Odgovarajući na iskazane potrebe i zahteve lokalnih privreda opština:Tutin, Bor i Priboj, Visoka tehnička Trstenik je u periodu od 2013 do 2019. godine otvorila i akreditovala visokoškolske jedinice u pomenutim opštinama. Takođe, studentima je od 2011. godine omogućen i nastavak studija, prvo od 2011. godine na specijalističkim strukovnim studijama, a kasnije, od 2019. godine i na master stukovnim studijama.

Poštujući sve izazove tržišta 21. veka, neprekidno smo menjali i dan danas menjamo studijske programe, pa tako ove, 2021. godine, odsek Trstenik, na I godinu osnovnih strukovnih studija upisuje studente na tri akreditovana studijska programa: Informacione tehnologije, Drumski saobraćaj i Mašinsko inženjerstvo sa dva modula: Hidraulika i pneumatika i Proizvodno mašinstvo.

Osnovne studije traju 3 godine, a  po završetku, studenti na odseku Trstenik mogu nastaviti studije na specijalističkim ili master strukovnim studijama.

Tokom osnovnih studija, odsek organizuje 2 studentske prakse kod partnera iz privrede, sa kojima ima dugogodišnju saradnju.

Kako su studenti, po završetku studija, pokazali znanje, snalažljivost i prilagođavanje današnjim uslovima privređivanje, mi danas na odseku Trstenik imamo studente iz preko 50 opština i oni dolaze iz Republike Srbije, Federacije BiH, Republike Srpske i Crne Gore.

Za sve one koji se upišu na budžet, obezbeđen je smeštaj u novoizgrađenom Učeničko-studentskom domu Trstenik.

R.Krstića 19 37240 Trstenik
037/ 714 121 037/ 711 479
studentska.sluzbats@asss.edu.rs
http://vtmsts.edu.ras